Monday, December 19, 2016

Kuih Keria Gula Melaka



Viral sangat kan keria ni. Padahal dah berzaman kuih ni cuma beza tang gula sira tu je. Dulu2 sira dengan gula pasir skang pakai gula melaka. Tu yang viral. 

Raya puasa ritu, odw dari JB nak balik KL ada call tanya bila start menega sbb nak book..hurmmm mendukacita kan hokey..stok keledek belom sampai katanya.

Takpe lah jom kita buat sendiri..lagi pon bukan susah dan kebetulan mak mertua yg tolong ajarkan. 


Bahan utk kuih :

1/2kg keledek putih
1 cawan tepung gandum 
Garam sikit

Rebus keledek dengan air dan garam hingga keledek empuk. Bukan hempuk tau..hahaha!
Bila dah empuk angkat dan toskan air. Lenyek ubi sampai lumat. Bila dah lumat tu kita tabur tepung sikit demi sikit. Jangan lak korang tuang terus secawan tu kang keras pulak keria korang. Agak2 dah bole bentuk dan x lekat kat tangan dah ok la tu. Susun la dalam dulang, jangan lupa tabur tepung atas dulang. Dah siap tu bole lah goreng kan beliau dan toskan minyak. ok! ready untuk sira pulak.

Bahan untuk sira :

Separuh gula melaka (sudah semestinya)
Sedikit gula batu
1 sudu gula pasir
Secubit garam
Air

Leburkan semua bahan dalam kuali dan biar gula mencair. Agak2 dah karamel tu masukkan keria tadi dan gaul rata sampai gula kering. Time ni ikut la kalau korang suka gula tu basah tak yah la kering2 sangat, macam saya lebih suka gula tu kering macam bersalji gitew!






Ada besar ada kecik. Itu nama nya seni. 
Tak payah lah korang risau sebab lepas goreng cantik je kejadian beliau.



Ok dah siap! dah bole makan dengan air kopi o'. Tak payah nak beratur panjang2. 
Tak bole makan banyak weh!! hahaha 

Selamat mencuba!

No comments: