Monday, December 19, 2016

Kuih Keria Gula Melaka



Viral sangat kan keria ni. Padahal dah berzaman kuih ni cuma beza tang gula sira tu je. Dulu2 sira dengan gula pasir skang pakai gula melaka. Tu yang viral. 

Raya puasa ritu, odw dari JB nak balik KL ada call tanya bila start menega sbb nak book..hurmmm mendukacita kan hokey..stok keledek belom sampai katanya.

Takpe lah jom kita buat sendiri..lagi pon bukan susah dan kebetulan mak mertua yg tolong ajarkan. 


Bahan utk kuih :

1/2kg keledek putih
1 cawan tepung gandum 
Garam sikit

Rebus keledek dengan air dan garam hingga keledek empuk. Bukan hempuk tau..hahaha!
Bila dah empuk angkat dan toskan air. Lenyek ubi sampai lumat. Bila dah lumat tu kita tabur tepung sikit demi sikit. Jangan lak korang tuang terus secawan tu kang keras pulak keria korang. Agak2 dah bole bentuk dan x lekat kat tangan dah ok la tu. Susun la dalam dulang, jangan lupa tabur tepung atas dulang. Dah siap tu bole lah goreng kan beliau dan toskan minyak. ok! ready untuk sira pulak.

Bahan untuk sira :

Separuh gula melaka (sudah semestinya)
Sedikit gula batu
1 sudu gula pasir
Secubit garam
Air

Leburkan semua bahan dalam kuali dan biar gula mencair. Agak2 dah karamel tu masukkan keria tadi dan gaul rata sampai gula kering. Time ni ikut la kalau korang suka gula tu basah tak yah la kering2 sangat, macam saya lebih suka gula tu kering macam bersalji gitew!






Ada besar ada kecik. Itu nama nya seni. 
Tak payah lah korang risau sebab lepas goreng cantik je kejadian beliau.



Ok dah siap! dah bole makan dengan air kopi o'. Tak payah nak beratur panjang2. 
Tak bole makan banyak weh!! hahaha 

Selamat mencuba!

Wednesday, October 5, 2016

Oreo Milkshake....wallahhh!!!

Hello..hello!!!
Suka2 je kan bila nak update blog...
Bukan malas...tapi takde idea la...hihihiii

Atas permintaan Iman...asal nampak je orang jual ice-blended
mesti nak beli...sedap sangat ke? kalau hari2 parah mak kau...

So...kita google2 la resepi yg super duper easy ni...owh senang je nak buat nyer...janji ada 3
barang ni je dah jadi...eh blender jgn lupa tau kang x jadi pulak ice-blended korang
  














































Dah jadi pon..senang sangat kot..

Ok dah boleh bukak gerai ice blended kat depan rumah..kih3

Ececehh!! berlagak eh..

Tuesday, October 4, 2016

Baru keluar dari gua...fuhhh!!

Assalamualaikum!

Ya ampun lama giler kot tak masuk blog..sampai password pon dah lupa..jenuh segala mala password hakak torai..hehe

So ni first entry 2016..tu pon dah nak ujung2 tahun..sedeh nye lahai..

Kot ada yg dah lupa mcm mana rupa tuan tanah..ni hakak belanja satu selpie..

ehhhhh!!! hahahaha


Hakak yg makin tembun


Monday, December 17, 2012

Bubur Jagung

Assalamualaikum

Sabtu ritu pergi pasar nampak lak ada orang jual jagung terus terbayang2 bubur jagung...so kita pon belilah sebekas (bekas taufufa tu)...pestime nak masak bubur tak pernah umur kita masak bubur...cuak jugak kalau tak menjadi...alamat nyer ke cik tong la...terus google2 resepi...ermmm semua nyer lebih kurang jer bahan standard...so kita agak2 jelah...

Alhamdulillah menjadi...cuma terlebih letak sagu...patut nyer letak sesudu dua je haaa hambik ko!! segenggam ku letak...hahaha....haru betul...terpekat jadi nyer...so kita kasi alter tambah air n gula merah skit...done!! 




Setelah dialter bagai nilah hasil nyer....:)




Hasil yang tidak menggecewakan...next time bole try lagi...


p/s:lagi sedap kalo makan sejuk2 kan...



Friday, December 14, 2012

Posto!! Posto!!

Masa dapat parcel ni...Chef Adu dah pon selamat sampai Kota London





 buku resepi & fridge magnet




ada autograph kat belakang


Thanks Chef!!

Wednesday, December 5, 2012

Lin Handmade Greetings Card Disember 2012 Giveaway

Afternoon Uols!!

Hari ni iols nak join Giveaway kat Lin Handmade Greetings Card..sape2 yang buntu xde idea nak kasi gift bole la jengok2 blog Lin Handmade ni tau ada banyak greeting cards yang comel2 & menarik..





Tak pernah lagi menang apa2 giveaway...hope ada rezeki this time;)





Friday, November 2, 2012

Makan-makan dengan family in-law

Assalamualaikum

Gambar sedikit basi...makan2 dengan family in-law (mil side) kat Tropicana Golf Resort...tapi tak semua dapat hadir...food superb dan lebih banyak compared sebelom2 ni

layan je la gambar carca marba ni k...














mil & fil





me & mil


anak bujang saya



last but not least;)